Říká se, že v jednoduchosti je krása a to platí i u zakysaných mléčných výrobků. Stačí mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura a voilá zázrak jménem jogurt je na světe. Ano, kvalitní jogurt poznáte podle jeho složení. Dá se říci, že čím více dalších položek ve složení najdeme, tím jeho kvalita klesá. Jedná se především o škrob, želatinu, cukr, aromata a barviva. Možná správně tušíte, že právě tímto se vyznačují jogurty ovocné.
Proč jíst jogurty?
Jogurty jsou produkty fermentace obsahují tedy velké množství bakterii mléčného kvašení, které jsou pro naše tělo zdraví prospěšné tzv. probiotika. Osidlují naše střeva, podporují imunitu i správné trávení. Kromě toho jsou jogurty zdrojem kvalitních bílkovin, vápníku, riboflavinu, hořčíku, draslíku, železa, vitaminu B12 a dalších minerálních látek a vitamínů.
Do dětského jídelníčku zařazujeme jogurty zhruba od ukončeného 8. měsíce. Preferujeme bílé jogurty s obsahem tuku od 3 do 5% bez přidaných přísad. Dítě se snažíme nejdříve zvyknout na chuť bílého jogurtu. Teprve malým ostříleným strávníkům můžeme bílé jogurty zpestřit čerstvým ovoce.
Samozřejmě se občas stává, že dětem nakyslá chuť jogurtu nevyhovuje. Snažte se vydržet a zkoušejte to dál. I u jogurtu platí, že dítě ho musí ochutnat třeba i 20 krát než mu dá šanci. Každý jogurt má svou specifickou chuť, proto někdy stačí vyzkoušet jinou značku.
Jogurty si můžete vyrobit i sami doma a není to vůbec těžké. Stačí jen mít mléko a ty správné bakterie např. Zákvasky VIVO
Co nás trápí:
Obsahují všechny jogurty prospěšné bakterie nebo musíme kupovat jen ty z reklamy?
Ano, obsahují. Bez těchto bakterií by proces fermentace nebyl možný a nevznikal by žádný jogurt. Nejběžnější bakterie jsou rodu Streptococcus a Lactobacillus.
Existuje však skupina jogurtů s bifidokulturou, kam se řadí třeba Activie. Jsou to jogurty, které kromě klasických výše zmíněných bakterií obsahují i bakterie rodu Bifidobacterium. Ty také působí pozitivně na mikroflóru našich střev, stimulují jejich funkci a brání přemnožení nežádoucích bakterií.
Jsou ovocné jogurty stejně kvalitní jako ty bílé?
V základu být mohou, ale jejich kvalitu výrazně snižuje nevhodné složení (přidaný cukr, sladidla, škroby td.). Pro pravidelnou konzumaci se nehodí. Lepší variantou je bílý jogurt do kterého si sami přidáme čerstvé ovoce.
Kdy je vhodné zařadit do jídelníčku Pribináčka, Bobíka či jiné jogurty pro děti?
Pribináček a jemu podobné dezerty mají za základní použitou surovinu tvaroh a smetanu. Ty jsou vhodné od 1. roku věku dítěte. Vzhledem k tomu, že součástí složení je i velké množství cukru, tak je nelze doporučit. Pro děti je i zbytečný obsah škrobu, barviv, stabilizátorů.
Obdobně jsou na tom produkty jako Kostíci, Olmíci, Monte, Paula a další Obezřetnost je na místě i u všech dětských jogurtových pochoutek do kterých se přidávají lentilky, malé piškoty, křupavé cereálie, čokokuličky atd. Děti tak přijímají jen další množství obyčejného cukru a často nekvalitního tuku. Případné benefity, které by takový mléčný výrobek mohl mít, jsou zastíněny celkově špatným složením.
Jak a kdy jogurty zařadit do jídelníčku dítěte?
Doporučení hovoří o období okolo uk. 8. měsíce, ale opět je k tomu přistupovat individuálně a vycházet z celkového jídelníčku. Za ideální čas považuji okamžik, kdy má dítě zaveden oběd a svačiny. Jogurt se totiž skvěle právě na jednu ze svačin a dá se doplnit i již zavedeným ovocem. Jogurt můžete od tohoto okamžiku použít i při vaření nebo na výrobu domácí lučiny, která se jistě hodí při zavádění snídaní.
Tereza