Pitný režim u dětí

Léto je v plném proudu a dost možná vás napadla otázka, zda vaše dítě dostatečně pije. Možná máte malé miminko a často slyšíte, že byste mu měla dát v tom horku také něco jiného než mléko. Podíváme se tedy jak to je s pitným režimem dětí správně.

hot-water-with-lemon-healthy-water-refreshing-gertaenke

Tělo novorozeného miminka je tvořeno z 75-80% vodou a čím je dítě starší, tím podíl vody v těle klesá. V dospělosti je to pak okolo 55%. Dostatečné množství tekutin je důležité pro fungování celého lidského těla. Podílí se na metabolických procesech, vylučování, regulaci tělesné teploty, výkonnosti, ale i třeba na psychickém rozpoložení. Dehydratace (nedostatek tekutin) se u dětí projeví mnohem rychleji než u dospělého, protože nároky dětského těla na příjem tekutin jsou vyšší.
Projevem nedostatku tekutin je únava, malátnost, suchá kůže a sliznice, suchost v ústech, u větších dětí stěžování si na bolest hlavy, u malých dětí je indicii i menší množství počůraných plenek.

Doporučený příjem tekutin

I na pitný režim máme vzorečky a tabulky. Nejčastěji se můžete setkat s obdobnou tabulkou:

VěkPotřeba tekutin
(ml/kg tělesné hmotnosti)
1. den života 50 – 70
2. den života70 – 90
3. den života 80 – 100
4. den života 100 – 120
5. - 9. života 100 – 130
10. den - 7.měsíc150 – 180
8. - 12. měsíc100 – 140
2. rok80 – 120
3. - 5. rok80 – 100
6. - 10. rok 60 – 80
11. - 14. rok50 – 70
Zdroj: Gregora, M.: Kniha o matce a dítěti, Grada Publishing, a. s. 2005

 

Nebo propočtem:

1. – 6. měsíc života: 150 ml/kg hmotnosti/den

6. – 12. měsíc života:  120 ml/kg hmotnosti/den

U dětí s hmotností nad 10 kg je základem vždy 1000 ml tekutin ke kterým připočítáme 50 ml na každý kg váhy dítěte nad 10 kg. To znamená, že například dítě s váhou 14 kg potřebuje přibližně 1 200 ml vody za den.

U dětí s hmotností nad 20 kg je základem vždy 1500 ml tekutin ke kterým připočítáme 20 ml na každý kg váhy dítěte nad 20 kg. To znamená, že například dítě s váhou 24 kg potřebuje 1 580 ml vody denně.

Údaje jsou samozřejmě orientační. Vždy je potřeba přihlédnout ke zdravotnímu stavu dítěte, pohybové aktivitě, tělesné konstituci. Důležité je i roční období. V létě při vysokých teplotách je třeba i pitný režim lehce navýšit. To samé je důležité i při nemoci s horečkou či průjmem.

Kdy začít podávat jiné tekutiny než mateřské/kojenecké mléko?

Jaké nápoje jsou pro děti vhodné?

Základem pitného režimu dítěte i dospělého by měla být vždy čistá voda. U malých dětí preferujeme nízce mineralizované neperlivé vody. Užití vod určených pro kojence je na uvážení každého rodiče. Doporučení hovoří o používání kojeneckých vod na přípravu pokrmů a pití cca do 1.roku věku dítěte. Dále můžeme dítěti nabídnou slabé ovocné a bylinné neslazené čaje. Po zařazení ovoce lze i ředěné 100 % ovocné šťávy bez přidaného cukru. I voda z vodovodu dosahuje takové kvality, že by ji po převaření mělo bez problémů snášet i 6 měsíční dítě. Dětem po 1.roce můžete vodu zpestřit plátkem bio citronu, pomeranče. Přidat bylinky jako je máta.

Čím je nevhodné hasit žízeň?

Mezi nevhodné nápoje patří slazené limonády, perlivé nápoje, nápoje obsahující kofein, ve větším a pravidelném množství černý nebo bylinný čaj. Určitě není vhodné to přehánět ani se sirupy a šťávami do vody. Ty kupované často obsahují dětem nevhodné aditiva a ty domácí většinou dost cukru. Samozřejmě občasné oživení (u větších dětí) není slabá šťáva problém, ale rozhodně by se neměla stát hlavní složkou pitného režimu. Dobré je si dát pozor i na všelijaká pitíčka pro děti. Většinou mají krásný barevný obal. Reklama také často hlásá, že pro děti jen to nejlepší, že je to plné vitamínů. Ve skutečnosti je to plné především energie v podobě přidaného cukru. Takové nápoje samozřejmě negativně působí na vznik zubního kazu a zvyšují riziko vzniku obezity a dalších onemocnění.
U větších dětí by také pitný režim neměl být hrazen převážně mlékem. Sice se tekutina z něj počítá, ale kromě ní obsahuje i tuky, bílkoviny a sacharidy. Počítá se tedy spíše mezi potraviny než nápoje.

Teorii pitného režimu máme tedy v malíčku, ale co realita? Často se stává, že děti nechtějí pít. Určitě není vhodné je jakkoliv nutit. Zkuste jim dát oblíbený hrníček s obrázkem, pro malé bude zábavné pít třeba z injekční stříkačky. Fantazii se meze opravdu nekladou. Pokud to i přes veškerou zábavu prostě nejde snažte se zařadit do jídelníčku potraviny a pokrmy bohaté na tekutiny. Mohou to být polévky, ovoce ve formě smoothie (ovoce rozmixované s vodou), salátové okurky, cukety, meloun, jahody.

Užívejte sluníčka 🙂

T.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..