S pojmem vláknina se setkáváme každý den. Lékaři i odborníci přes výživu neustále zdůrazňují důležitost vlákniny ve stravě. Je prospěšná pro zdraví, ale i pro redukci hmotnosti. Máme jíst převážně výrobky z celozrnné mouky, dostatek ovoce, zeleniny a luštěnin. Dospělý člověk by měl za den přijmout 30-35 g vlákniny. Reálná spotřeba je pouze okolo 15 g. Jak je to, ale s příjmem vlákniny u dětí?
Dítě není malý dospělý a platí to i u složek potravy, které jsou zdravé.
Vláknina je složený sacharid, který není pro lidské tělo stravitelný a nemá výživovou hodnotu. Hlavní kouzlo vlákniny je v tom, že působí ve střevech jako takový kartáč. Vypucuje ze střeva všechny nečistoty, které by v něm jinak dál hnily a zvyšovaly riziko vzniku různých onemocnění (např.:rakovina tlustého střeva, vznik hemeroidů). Dále je i chemickým čističem, protože na sebe dokáže vázat nadbytečný cholesterol ve stravě a odvádí ho z těla pryč. Dokáže i regulovat hladinu krevního cukru. Dobře slouží i při redukčních dietách, kdy kromě výše zmíněného, navozuje delší pocit sytosti a to i z menší porce stravy.
O rizicích při deficitu vlákniny v jídelníčku slyšíme dnes a denně. O rizicích nadbytku vlákniny už nikoliv. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Většina dospívající a dospělé populace nadbytkem netrpí. Nadbytkem vlákniny můžou být reálně ohroženy možná jen úplně malé děti. Děti jejichž rodiče skládají jídelníček svých dětí z celozrnného pečiva, celozrnných těstovin, celozrnné rýže a dbají na dostatek zeleniny i ovoce. Dětské trávení není, ale na velké množství vlákniny připravené a neporadí si s ní jako střeva dospělého. Děti může začít trápit nadýmaní, bolest břicha, průjem či naopak zácpa. Celkově mohou nastat problémy s vyprazdňovaním. Často je to, ale jen takový prvotní efekt, který se časem sám upraví. Dlouhodobý nadbytečný příjem vlákniny má vliv i na vstřebávání minerálních látek ze stravy. Týká se to především vápníku, zinku, železa a mědi.
Vhodné množství vlákniny v jídelníčku se tak často určuje podle jeho věku jednoduchým vzorečkem:
věk dítěte v letech + 5 g vlákniny = denní množství vlákniny v gramech
Příklad: Jaké je denní doporučení pro dítě staré 4 roky?
4 roky+5 g= 9 g > Doporučený denní příjem je 9 g vlákniny.
Jaké je denní doporučení pro dítě staré 7 let?
7 let+5 g=12 g > Doporučený denní příjem je 12 g vlákniny.
Je tedy patrné, že při zařazování vlákniny do jídelníčku dítěte se zohledňuje jeho věk. Jsem ovšem názoru, že u dětí školního věku je výsledek celkem podhodnocený a vlákniny si můžeme dovolit zařadit víc. Když se podíváme na množství zeleniny a celozrnných produktu ve školních jídelnách, tak se opravdu nemusíme obávat, že by naše děti byly vlákninou přecpávány – BOHUŽEL.
Příklad množství vlákniny v běžných potravinách
Potravina | Množství | Obsah vlákniny |
---|---|---|
Banán | 1 ks | 2,5 g |
Pomeranč | 1 ks | 4,6 g |
Chléb konzumní | 1 krajíc | 2 g |
Rohlík bílý | 1 ks | 1,8 g |
Brambory vařené | 100 g | 2,5 g |
Rýže vařená | 50 g | 1,4 g |
Okurka salátová | 50 g | 1 g |
Mrkev | 50 g | 3,5 g |
Rohlik celozrnný | 1 ks | 5,8 g |
Rýže celozrnná | 50 g | 4,7 g |
Čočka červená vařená | 50 g | 4 g |
U malých dětí není při dodržování základů pestré stravy příjem vlákniny nijak přímo navyšovat ani si nemusíte množství propočítávat vzorečkem. Jako zdroj dostačují úplně obyčejné potraviny jako je ovoce, zelenina a občas celozrnné pečivo či jiné celozrnné potraviny.
Tereza